گیاه خود را بیش از حد آبیاری کرده اید؟

با چگونگی نجات گیاهاتان آشنا شوید:

یکی از دلایل اصلی مرگ گیاهان خانگی ناشی از آبیاری بیش از حد آنها می باشد. ریشه ها برای کار کردن نیاز به اکسیژن دارند. وقتی خاک پر از آب می شود، ریشه گیاه نمی تواند نفس بکشد، یعنی در واقع غرق می شود. خبر خوب این است که به راحتی می توانید شیوه ی آبیاری را تنظیم کنید که به گیاهان و ریشه های آنها کمی جای تنفس بدهید. در اینجا هر آنچه که باید درباره ی یک گیاه غرقاب شده بدانید آمده است.

نشانه های سلامتی گیاه

وقتی گیاه سالم است، برگ و ساقه های جدیدی را مشاهده خواهید کرد. اگر گیاه را از گلدانش بیرون بیاورید، ریشه های سالم را می بینید که سفید و تا حدی موج دار هستند. خاک بوی رطوبت خوشایندی دارد، همانند بوی باغ بعد از باران ملایم بهاری.

نشانه های آبیاری بیش از حد گیاهان آپارتمانی

وقتی یک گیاه برای اولین بار بیش از حد آبیاری می شود، برگ هایش زرد می شوند. اگر خاک قبل از آبیاری مجدد فرصتی برای خشک شدن پیدا نکرد، برگ ها شروع به پلاسیده شدن می کنند. وقتی مشکل آبیاری زیاد است، برگ ها پژمرده نازک و خمیده شده می شوند. (اگر مشکل آب خیلی کم باشد، برگ های پژمرده خشک و موج دار می شوند.) 

دلیل پژمردگی این است که آب منفذ های هوا را در خاک پر می کند، ریشه ها کم کم میمیرند و بیماری در گیاه شروع می شود. ریشه های آسیب دیده قادر به جذب آب نیستند، بنابراین برگ ها شروع به پلاسیده شدن می کنند. طبیعی است که در این مرحله بخواهید آن را آبیاری کنید. بالاخره برگ های پلاسیده شده به آب نیاز دارند، درست است؟ اگر بدون چک کردن خاک، آن را آبیاری کنید، به سرعت گیاهتان را در وضعیت کامل غرق شدن در آب قرار می دهید.

وقتی ریشه ها آنقدر آسیب دیده اند که نمیتوانند آب را جذب کنند، برگ ها سست می شوند و ممکن است آب درون آنها نیز نفوذ کرده باشد. حتی ممکن است در امتداد ساقه های گیاه کپک مشاهده کنید. اگر گیاهی که زیاد آبیاری کرده اید را از گلدان بیرون بیاورید، خاک معمولا بوی ترشیدگی و بویی شبیه گاز فاضلاب می دهد. ریشه ها تیره می شوند و ممکن است نتوانید آنها را از خاک گلدان تشخیص دهید. احتمالا آب از خاک می چکد و اگر آن را فشار دهید، مانند یک اسفنج خیس آب از آن جاری شود. 

مراحل نجات گیاه غرق شده

  • آبیاری را متوقف کنید: مسلم است، دیگر به گیاه خود آب ندهید. مهم نیست چقدر پژمرده شود.
  • آن را جابه جا کنید: اگر گیاه شما نزدیک یک پنجره ی آفتابی قرار دارد، آن را به جایی با نور کم تر انتقال دهید. گیاه در نور زیاد به آب بیشتری نیاز دارد زیرا رشد فعالی دارد. اگر ریشه ی گیاه نمی تواند آب را جذب کند، گیاه ممکن است از بین برود زیرا ریشه هایش نمی توانند برگ ها را نگه دارند.
  • زهکشی را دوبار چک کنید:  همه ی گلدان ها برای خارج کردن آب اضافی نیاز به سوراخ زهکشی دارند. نداشتن سوراخ زهکشی زمینه ای را برای آبیاری بیش از حد گیاه فراهم می کند. اگر می خواهید به گلدان خود سوراخ های زهکشی اضافه کنید، این کار را روی یک ظرف یا سینک انجام دهید زیرا ممکن است همان لحظه که سوراخ را ایجاد کردید آب از گلدانتان جاری شود. 
  • به آن هوا بدهید: یک گیاه خانگی غرق شده درآب نیاز به گردش هوا در قسمت ریشه ها دارد.
  • عوض کردن گلدان:  اگر گیاه برای حمل کردن خیلی بزرگ نیست، سعی کنید خاک گلدان آن را عوض کنید. آن را از گلدان بردارید و همه ی خاک های اضافی را بتکانید. ریشه های آسیب دیده را جدا کنید. اگر آنها خیلی پوسیده شده باشند، به همراه خاک جدا می شوند سپس خاک تازه را به آن اضافه کنید.
  • زمان شروع آبیاری: تا زمانی که سطح خاک کاملا خشک نشده است گیاهتان را آبیاری نکنید. حتی بهتر است تا وقتی که خاک به عمق یک یا دو بند انگشت اشاره تان خشک شود صبر کنید. (انگشتتان را داخل خاک فرو کنید)
  • یک هفته به آن زمان دهید: معمولا طی یک هفته تا 10 روز علائم حیاط را در گیاهتان مجدد مشاهده خواهید کرد. تا زمانی که علایم رشد و ثبات را در گیاه مشاهده نکردید، آن را کود دهی نکنید. 

نحوه آبیاری مناسب

فقط زمانی که خاک موقع لمس کردن خشک شده است گیاهتان را آبیاری کنید. قبل از آبیاری خاک را با انگشتتان بررسی کنید؛ یا از تکنولوژی پیشرفته کمک بگیرید و از رطوبت سنج خاک استفاده کنید.  تا وقتی که مقداری آب از سوراخ های زهکشی بیرون بریزد گلدان را آبیاری کنید و سپس آبیاری را متوقف کنید. 

برای جلوگیری از غرقاب شدن گلدان از ترفندهای زیر استفاده کنید:

  • از خاک گلدان سبک استفاده کنید: پوست درخت کاج یا پرلیت را به خاک گلدان اضافه کنید تا خاک را درشت و گردش هوا در خاک را آسان تر کند. از خاک های گلدان که مقدار رطوبت زیادی را در خود نگه میدارند استفاده نکنید. 
  • گلدان سفالی انتخاب کنید: گلدان های سفالی از دیواره های خود هوا را وارد خاک می کنند که به خشک شدن خاک کمک می کند.
  • سوراخ های زهکشی اضافه کنید: ایجاد کردن سوراخ های زهکشی به گلدان آسیبی نمی رساند. یا به راحتی گلدان هایی استفاده کنید که سوراخ های زهکشی زیادی دارد. برای ایجاد منفذهای هوا در خاک یک لایه سنگریزه یا پوکه سبک در کف گلدان (گلدان هایی که از قبل سوراخ زهکشی داشتند) بیافزایید. لایه ها را تقریبا یک چهارم تا یک سوم ارتفاع گلدان پر کنید (برای گلدان های کوچیک کمتر و برای گلدان های بزرگ بیشتر). ریشه هایی که به این لایه ها نفوذ می کنند به هوا دسترسی  خواهند داشت.
  • مرتبا خاک گلدان را عوض کنید: با تجزیه مواد اورگانیک، خاک قدیمی گلدان طبیعتا متراکم می شود با تعویض خاک گردش هوا در قسمت ریشه ها بهبود پیدا میکند.