لکه های سیاه آخرین چیزی است که می خواهیم روی برگ های زیبای گیاه آپارتمانی خود ببینیم در این مقاله به بررسی دلیل ایجاد لکه‌های سیاه روی برگ‌های گیاهان آپارتمانی و بهترین راه برای از بین بردن آنها می‌پردازیم.

لکه های سیاه روی برگ های گیاهان آپارتمانی اغلب به دلیل بیماری قارچی یا آسیب آفات ایجاد می شود. آبیاری بیش از حد نیز میتواند باعث ایجاد این لکه ها شود. از علل دیگر که کمتر شایع هستند، عفونت باکتریایی یا ویروسی، پیری یا کمبود مواد مغذی است. گیاه خود را از دیگر گیاهان خود جدا کنید و برگ های آسیب دیده را قبل از درمان از گیاه هرس کنید.

بررسی لکه های سیاه روی برگ های گیاه آپارتمانی

برگ های آسیب دیده اغلب به عملکرد خود ادامه می دهند و در واقع نمی میرند. لکه های ناخوشایند روی برگهای گیاهان شما می توانند اندازه های مختلفی داشته باشند. برخی گرد و برخی دیگر دارای لبه های نامنظم هستند. این لکه ها معمولا روی برگهای آسیب دیده باقی می مانند و بعد از درمان گیاه برگ های جدید بدون لکه خواهند بود.

برخی از دلایل به وجود آمدن لکه های سیاه روی برگها جدی هستند، بنابراین نباید این موضوع را نادیده بگیرید. درمان این بیماری بسته به علت آن متفاوت است، بنابراین پی بردن به دلیل این مشکل بسیار مهم خواهد بود.

بهترین راه برای جلوگیری از لکه های سیاه، حفظ سلامت گیاه است! یک گیاه آپارتمانی سالم نه تنها مقاومت بیشتری نسبت به بیماری ها دارد، بلکه سریع تر بهبود می یابد و برگ های آسیب دیده را با شاخ و برگ تازه جایگزین می کند.

قبل از رفتن به سراغ مشکلات دیگر مطمئن شوید که شاخ و برگ گیاه قدیمی و فرسوده نیست. زوال طبیعی زمانی اتفاق می‌افتد که گیاه برگ‌های قدیمی‌تر خود را از کار می‌اندازد و نیروی حیات خود را به قسمت‌ های دیگر هدایت می‌کند.

مسائل مربوط به سن معمولاً روی برگ های پایینی گیاه تأثیر می گذارد و ریزش طبیعی برای بسیاری از برگ ها یکباره اتفاق نمی افتد. با مراقبت درست از گیاه خود می توانید این روند را کند کنید. تمیز کردن شاخ و برگ و چرخاندن گیاه به طوری که همه برگ ها سهم خود را از نور دریافت کنند به تضمین حداکثر طول عمر گیاه کمک می کند.

آبیاری بیش از حد !

اولین و جدی ترین موردی که باید به آن پرداخت آبیاری بیش از حد میباشد: آبیاری بیش از حد رایج ترین قاتل گیاهان آپارتمانی است - لکه های سیاه ممکن است آخرین فریاد کمک باشد.

آسیب آبیاری بیش از حد از ریشه ها شروع می شود و به قسمت های بالایی گیاه گسترش می یابد. اگر برگها تحت تأثیر قرار گرفته باشند، گیاه شما دچار مشکل جدی شده است و زمانی برای تأخیر وجود ندارد.

با جدا کردن گیاه از گلدان و اطمینان از سالم بودن ریشه ها میتوانید این مورد را بررسی کنید.اگر ریشه های مشکی یا قهوه ای رنگی پیدا کردید که بوی بدی از خود منتشر می کنند، گیاه شما دچار پوسیدگی ریشه شده است و باید سریعا اقدام به بهبود آن کنید.

اگر پوسیدگی ریشه گیاه شما گسترده نیست، ریشه های آسیب دیده را به آرامی جدا کنید و خاک گلدان را با یک خاک مشابه (خشک) تعویض کنید.

عفونت قارچی

شایع ترین دلیل لکه های سیاه بر روی برگها عفونت قارچی می باشد. هر گیاهی مستعد ابتلا به قارچ های یکسانی نیست: چنین عفونت هایی به طور کلی "لکه برگی" نامیده می شوند. درمان اساساً بدون توجه به قارچ خاصی که به گیاه شما حمله می کند یکسان است.بیماری قارچی گیاهان آپارتمانی

پاتوژن های قارچی شرایط مرطوب را دوست دارند و به راحتی از چکه یا پاشیده شدن به قسمت های دیگر پخش می شوند . هاگ های قارچ تا زمانی که توسط آب فعال شوند، غیر فعال می مانند (و می توانند مدت طولانی صبر کنند). از دلایلی که باعث عفونت های قارچی میشود، مرطوب بودن گیاه و ماندن آب به مدت طولانی رو برگها میباشد.

خشک نگه داشتن گیاه و اطمینان از مرطوب نشدن برگ ها بهترین پیشگیری و درمان است. در اینجا مراحلی وجود دارد که باید انجام دهید:

  • آبیاری پایین به بالا. برای جلوگیری از خیس شدن شاخ و برگ، شلنگ یا آبپاش را زیر برگ های پایینی گیاه خود قرار دهید یا گلدان را در یک سینی کم عمق آب قرار دهید تا زمانی که خاک رطوبت خود را جذب کند.
  • گیاه خود را اوایل روز آبیاری کنید تا زمان زیادی برای خشک شدن شاخ و برگ فراهم شود.
  • تهویه خوبی برای برگهای گیاهان خود فراهم کنید.
  • از مه پاشی برگها خودداری کنید.

برای کاهش آلودگی و سرایت به دیگر قسمت های گیاه، شاخ و برگ های آسیب دیده را جدا کنید و با خیال راحت دور بریزید. عفونت‌های قارچی معمولاً در صورت رسیدگی به موقع خطرناک نیستند و پس از درمان ، آسیب دائمی برای گیاه ایجاد نمی‌کنند.

درمان بیماری های قارچی

علاوه بر حذف شاخ و برگ های لکه دار ، خشک نگه داشتن برگ ها میتوانید از روش های زیر نیز برای درمان عفونت قارچی استفاده کنید:

  • قارچ کش ها –قارچ کش های تجاری راه آسانی برای درمان عفونت محدود چند گیاه آپارتمانی هستند.
  • روغن چریش - معمولاً به عنوان یک وسیله طبیعی برای کنترل آفات استفاده می شود، روغن چریش یک درمان کاملاً طبیعی است که بسیاری از انواع قارچ ها را نیز کنترل می کند. قارچ های موجود را نمی کشد، اما در عوض هاگ آنها را خفه می کند تا پخش نشوند. برای حداکثر تأثیر، لازم است شاخ و برگ گیاهان آسیب دیده را کاملاً پوشانده شود. روغن چریش برای محیط زیست و بیشتر گیاهان بی خطر است، اما می تواند شاخ و برگ هایی را که در معرض مستقیم خورشید قرار دارند بسوزاند. از آن بر روی نمونه های بسیار جوان یا تحت استرس استفاده نکنید.
  • درمان های خانگی – یک درمان ساده و اقتصادی به طور سنتی با مخلوط کردن یک قاشق غذاخوری جوش شیرین در یک گالن آب ساخته می شود. نصف قاشق چایخوری روغن باغبانی یا صابون حشره کش را نیز به آن اضافه کنید تا به گیاه بچسبد.
عفونت های باکتریایی و ویروسی اغلب باعث ایجاد لکه های سیاه روی برگ های گیاه آپارتمانی می شوند

لکه‌های سیاه روی برگ‌های گیاهان آپارتمانی می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های باکتریایی یا ویروسی باشد. گیاهان تحت تأثیر عوامل عفونی مختلف قرار می گیرند و برخی از گونه ها نسبت به سایرین مقاوم تر هستند، اما هر گیاهی در حالت ضعیف و تحت تنش آسیب پذیر است.بیماری باکتریایی زانتوموناس

متاسفانه هیچ درمان شیمیایی موثری برای گیاهان آپارتمانی وجود ندارد. اگر مشکوک به این نوع عفونت هستید، برگ هایی را که علایمی از بیماری را نشان میدهند را جدا کرده و با خیال راحت از بین ببرید تا از آلودگی بیشتر جلوگیری شود.

بهترین ابزار برای مدیریت بیماری های باکتریایی یا ویروسی پیشگیری و بهداشت هستند:

  • قبل و بین استفاده از ابزارهای باغبانی آنها را استریل کنید. یک دستمال مرطوب ساده با الکل این کار را انجام می دهد.
  • گیاهان خود را در فاصله مناسب از یکدیگر قرار دهید. اگر گیاهان خود را با هم دسته بندی می کنید، سعی کنید شاخ و برگ همدیگر را لمس نکنند.
آفات

یکی دیگر از دلایل رایج ایجاد لکه های سیاه روی برگ های گیاه، آلودگی به آفات است. شایع ترین مجرمان شته ها، کنه های عنکبوتی، شپشک های سپردار و شپشک های آردآلود هستند. تریپس، پشه و کنه ریشه نیز در برخی مناطق شایع است.

نکته "خوب" این است که معمولاً می توانید مقصر را با آسیبی که ایجاد می کند شناسایی کنید:

  • معمولا شته ها از بیرون از منزل به گیاه شما منتقل میشوند و در اطراف برگ ها، شاخه ها و ساقه های حساس جمع می شوند. شته‌ها باعث بیماری، زرد شدن برگ‌ها و همچنین رنگ پریدگی آنها میشوند.
  • آسیب کنه عنکبوتی  به برگ گیاهان مانند نقطه های نقره‌ای، زرد یا تیره به اندازه سوراخ سوزنی روی برگ‌ها به نظر می‌رسد. میتوانید از یک ذره بین برای شناسایی آنها استفاده کنید. آنها تارهای ریزی را در زیر برگها و در مفاصل گیاه از خود به جای میگذارند.
  • شپشک های سپردار سوراخ هایی به رنگ نقره ای یا زرد روی برگها ایجاد میکنند. عسلکی که از خود تولید میکنند شبیه به کپک سیاه رنگ میباشد. یک شپشک سپردار بالغ بدون پا است و مانند برجستگی طبیعی روی گیاه به نظر می رسد.
  • شپشکهای آرد آلود توده های پنبه ای مانند را در اطراف مفاصل و زیر شاخ و برگ گیاه ایجاد میکنند.

اگر گیاه شما درگیر آفت شده است، باید برگ‌هایی آسیب دیده را از گیاه جدا کنید (و با خیال راحت دور بیندازید).

میتوانید با شستن برگها با شلنگ آب تعداد آنها را کم کنید ،یا از آفت کش های معمول برای از بین بردن آنها استفاده کنید. مالش برگها با استفاده از دستمال آغشته به الکل نیز میتواند موثر واقع شود.

ریشه کنی آفات گیاهان فقط با یک بار درمان امکان پذیر نیست. باید درمان آنها را تکرار کنید تا آفات از بین بروند، و به یاد داشته باشید که آنها می توانند برگردند! در این مقاله می توانید اطلاعات بیشتری در مورد شناسایی، درمان و پیشگیری از آفات گیاهان آپارتمانی بخوانید.

اگر هیچکدام از موارد بالا را روی گیاه خود مشاهده نکردید، احتمالات دیگری نیز وجود دارد که باید در نظر بگیرید. این موارد زیاد شایع نیستند و معمولا آسیبی که وارد میکنند شبیه به لکه های سیاه میباشد.

کمبود مواد مغذی - اگرچه شایع نیست، کمبود مواد مغذی می تواند باعث ایجاد رگه یا لکه در برگ شود. رنگ برگ آسیب دیده معمولا زرد تا قهوه ای میشود.

آفتاب سوختگی - تابش مستقیم آفتاب شدید می تواند باعث سوختگی و آسیب به برگ ها شود. آفتاب سوختگی معمولاً منجر به سفید شدن شاخ و برگ یا لکه های قهوه ای ترد روی سطح برگ می شود.

کمبود رطوبت - علاوه بر رشد آهسته و ظاهری کسل کننده، تنش رطوبت باعث ایجاد لکه های خشک روی برگ ها می شود.

هوای سرد یا گرم خشک - گیاهانی که از شرایط سرد یا خشکی تحت فشار قرار می گیرند، می توانند شاخ و برگ های خالدار یا آسیب دیده ایجاد کنند.

کیفیت آب - اگر منبع آبیاری شما بسیار معدنی باشد یا گیاه شما به آلاینده‌ها حساس باشد، ممکن است برگ‌ها به‌طور ناموزون تغییر رنگ دهند.