می توان گفت که اکثر مردم می دانند برای زنده نگه داشتن گیاهان آنها به آب نیاز دارند. اما کیفیت آب بسیار متفاوت است و می تواند بر سلامت گیاهان آپارتمانی شما تأثیر بگذارد. بنابراین آیا باید از آب لوله کشی، آب باران، آب مقطر یا تصفیه شده برای گیاهان آپارتمانی استفاده کرد؟

بهترین آب برای گیاهان آپارتمانی کدام است؟ آب لوله کشی معمولاً برای اکثر گیاهان آپارتمانی خوب است، اما به گیاه و کیفیت آب لوله کشی شما بستگی دارد. کیفیت آب لوله کشی متفاوت است و برخی از گیاهان می توانند به مواد معدنی و شیمیایی موجود در آب لوله کشی حساس باشند. آب باران یا آب مقطر جایگزین های عالی برای گیاهان حساس هستند.

این مقاله همه چیزهایی را که باید در مورد آبیاری  گیاهان آپارتمانی بدانید توضیح می دهد.

چگونه کیفیت آب بر گیاهان آپارتمانی تأثیر می گذارد

قبل از اینکه در مورد انواع مختلف آب صحبت کنیم، مهم است که به اجزای مختلف آب که بر گیاهان آپارتمانی تأثیر می گذارد توجه کنیم. این اطلاعات به ما دانشی می دهد تا بفهمیم چرا انواع مختلف آب بر اساس ویژگی هایشان بهتر از یکدیگرند.

  • سختی آب

اگر در یک منطقه با سختی بالای آب زندگی می کنید، به دلیل رسوب آهک بر روی لوله ها و وسایل خود، همه چیز را در مورد آن می دانید. آب سخت دارای محتوای مواد معدنی بالایی است که عمدتاً شامل کربنات های کلسیم و منیزیم، بی کربنات ها و سولفیت ها است.

این مواد معدنی باعث تجمع نمک های کلسیم و منیزیم در خاک و کناره های گلدان می شود. اگرچه معمولاً بی ضرر هستند، اما می توانند در طول زمان در خاک رسوب کنند. این شرایط می تواند بر دسترسی سایر مواد مغذی و pH خاک تأثیر بگذارد که می تواند تأثیر منفی بر سلامت گیاهان شما داشته باشد.

اگر در منطقه ای با آب سخت زندگی می کنید، بهتر است هر چند ماه یک بار خاک را با آب باران، آب تصفیه شده یا آب مقطر شستشو دهید تا این نمک ها خارج شوند.

  • سدیم

محتوای سدیم در آب به طور قابل توجهی متفاوت است و بسیاری از گیاهان سطوح بالای سدیم در آب را تحمل نخواهند کرد. اکثر آب های لوله کشی دارای سطوح کاملاً قابل قبولی از سدیم هستند، اما اگر از دستگاه های کاهش دهنده سختی آب در خانه استفاده کنید، می تواند مشکلات بزرگی ایجاد کند.

با این حال، بیشتر گیاهان آپارتمانی از نمک زیاد متنفرند، بنابراین گیاهان خود را با آبی که از یک دستگاه  کاهش دهنده سختی آب عبور کرده است آبیاری نکنید. به جای آن از آب باران، آب تصفیه شده، آب مقطر یا آب معدنی استفاده کنید.

محتوای اکسیژن

رساندن اکسیژن به ریشه گیاهان برای رشد سالم گیاهان شما کاملاً حیاتی است. تحقیقات نشان داده است که اکسیژن محلول بالاتر در ناحیه ریشه منجر به توده ریشه بزرگتر و رشد سریعتر و پر جنب و جوش گیاهان می شود.

میزان اکسیژن در آب سرد و در آبی که مواد معدنی محلول کمتری دارد در مقایسه با آب گرم بیشتر است. علاوه بر این، آب باران تازه به طور کلی سطح اکسیژن بالاتری نسبت به هر شکل دیگری از آب خواهد داشت.

توقف رشد ریشه یا علائم پوسیدگی ریشه نشانگر کمبود اکسیژن در خاک است. در حالی که انتخاب خاک با هوادهی خوب و رعایت شیوه های آبیاری خوب به شما در این مشکل کمک می کند. تغییر نوع آبی که استفاده می کنید یک استراتژی خوب دیگر برای مواجه با این مشکل است.

  • درجه حرارت

در حالی که دمای آب بر محتوای اکسیژن محلول تأثیر می گذارد، در واقع مهم تر است که مطمئن شوید آبی که استفاده می کنید خیلی سرد نباشد. برخی از گیاهان، به ویژه گیاهان گرمسیری مانند کالاته، آلوکازیا، فیکوس، ارکیده و غیره می توانند نسبت به آبیاری با آب سرد کاملاً حساس باشند.

در دمای پایین آب، مکانیسم پمپاژ در ریشه ها فعال نمی شود و جذب آب و مواد مغذی را محدود می کند.

آب سرد ممکن است باعث شود گیاهان فکر کنند که فصول به پاییز/زمستان تغییر می کند و باعث خوابیدن گیاه می شود.

نتیجه این است که گیاه رشد خود را متوقف می کند و این شرایط باعث آسیب به ریشه ها و در نتیجه ریزش یا آسیب دیدن برگ ها می شود.

  • کلر/کلرامین

کلر/کلرامین می تواند به ریشه ها آسیب برساند و باکتری های مفید و سایر میکروارگانیسم های خاک را در ناحیه ریشه از بین ببرد. آنها همچنین می توانند مستقیماً برای برخی از گیاهان آپارتمانی حساس تر مسمومیت ایجاد کنند و باعث قهوه ای شدن نوک برگ ها و لکه های قهوه ای روی برگ های آنها یا حتی ریزش آن ها شوند.

می‌توانید  کلر آب و بسیاری از کلرامین‌ها را با قرار دادن آب لوله کشی در ظرفی در باز، به طور ایده‌آل در نور روشن به مدت 12 تا 24 ساعت قبل از استفاده از آن برای آبیاری گیاهان از بین ببرید. از طرف دیگر، عبور آب از طریق یک فیلتر آب بیشتر این موارد را از بین می برد.

  • فلوراید

فلوراید در سطوح کوچک موجود در آب، می تواند فتوسنتز و تنفس گیاهان را مختل کند. از آنجایی که در بافت های گیاهی تجمع می یابد، می تواند باعث مسمومیت و نکروز(وقتی که سلول‌ها یا بافت‌های یک موجود زنده می‌میرند یا تجزیه می‌شوند، این پدیده نکروز نام دارد) شود.

محتوای فلوراید به طور قابل توجهی بین منابع آب لوله کشی متفاوت است و حتی برخی کشورها به دلیل فوایدی که برای سلامت دندان دارد، فلوراید مکمل را به آب لوله کشی اضافه می کنند.

  • فلزات سنگین

فلزات سنگین وقتی از طریق ریشه ها وارد گیاهان شوند به سرعت به سطوح سمی می رسند و رشد گیاه را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند و در نتیجه باعث پیری زودرس گیاه می شوند. اکثر منابع آب دارای سطوح پایینی از فلزات سنگین هستند، اما اگر آب را از یک چاه یا منبع آب محلی تامین می‌کنید، ممکن است ارزش آزمایش را داشته باشد.

شما می توانید برای تعیین مقدار دقیق انواع مختلف مواد شیمیایی و مواد معدنی در آب خود، هزینه ای برای آزمایش آب لوله کشی خانه خود بپردازید.


انواع مختلف آب برای گیاهان آپارتمانی:

در حالی که آب لوله کشی برای اکثر گیاهان خوب است، گزینه های زیادی وجود دارد که باید در نظر بگیرید. آب لوله کشی معمولاً ساده ترین گزینه برای آبیاری گیاهان شما است و در اکثر مواقع خوب خواهد بود.

برای کمک به انتخاب بهترین نوع آب برای گیاهان آپارتمانی، اجازه دهید در مورد انواع مختلف آب و مزایا و معایب هر کدام صحبت کنیم.

برای اکثر مردم، آب لوله کشی یک عنصر اصلی در خانه هایشان است و به دسترسی به آن فکر نمی کنند. ما به سادگی به سراغ شیر آب می رویم، آن را باز می کنیم و منبع نامحدودی را در دستان خود داریم. بسته به موقعیت مکانی شما، آب لوله کشی یا از طریق چاهی در ملک شما یا از طریق لوله های متصل به تاسیسات آب محلی شما تامین می شود.

آب لوله کشی بسته به محتوای مواد معدنی آن می تواند به عنوان «سخت» یا «نرم» طبقه بندی شود. آب باران به طور طبیعی نرم است و حاوی مواد معدنی کمی است . همانطور که راه خود را به منابع آب زیرزمینی و زیرزمینی وارد می کند، مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم را جذب می کند و آن را سخت می کند. این آب سخت را می توان دوباره با استفاده از یون های پتاسیم یا سدیم نرم کرد تا کلسیم و منیزیم را جایگزین و از بین ببرد.

جوانب مثبت آب لوله کشی

  • اکثر مردم دسترسی کم هزینه یا رایگان به آب لوله کشی دارند.

معایب آب لوله کشی

  • آب آشامیدنی عمومی در برخی مناطق حاوی کلر و فلوراید است.
  • کلسیم و منیزیم موجود در آب سخت در خاک گلدان انباشته می شود و می تواند لایه ای در بالای آن ایجاد کند که از جذب آب توسط خاک جلوگیری می کند.

آب بطری یکی دیگر از منابع اصلی آب برای گیاهان آپارتمانی است. آب از منابع زیرزمینی راه خود را به سطح می رساند و سپس در بطری جمع آوری می شود. بسته به محتوای مواد معدنی طبیعی می توان آن را آب چشمه یا آب معدنی نامگذاری کرد.

جوانب مثبت آب بطری

  • آب های بسته بندی شده بسته به منبع آب ممکن است حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم باشند که مورد نیاز گیاهان است.
  • آنها حاوی آلاینده هایی از جمله کلر و فلوراید نیستند.

معایب بطری آب معدنی

  • اگر گیاهان آپارتمانی متعددی دارید، خرید تعداد زیادی آب معدنی به صرفه نخواهد بود.
  • ظروف پلاستیکی به محل های دفن زباله اضافه می شوند یا نیاز به بازیافت دارند.

آب مقطر نوعی آب بسیار تصفیه شده است که فاقد هرگونه آلودگی و ناخالصی است. آب برای ایجاد بخار جوشانده می شود و سپس دوباره به مایع تبدیل می شود تا در ظرف جداگانه جمع آوری شود.

جوانب مثبت آب مقطر

  • عاری از مواد معدنی (کلسیم، منیزیم و سدیم)، استفاده از آب مقطر برای گیاهان آپارتمانی از تجمع مواد معدنی در سطح خاک که ممکن است بر نفوذ آب تأثیر بگذارد، جلوگیری می کند.
  • خیالتان راحت باشد که هیچ ماده شیمیایی مضری وجود ندارد که بر سلامت گیاهان شما تأثیر بگذارد.

معایب آب مقطر

  • فرآیند تقطیر مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم را که می تواند توسط گیاهان استفاده شود حذف می کند.
  • هزینه بالاتر به دلیل فرآیند تولید/تقطیر.

آب باران… منبع اصلی آب برای محصولات و گیاهان.

جوانب مثبت آب باران

  • تنها هزینه مرتبط ظروف جمع آوری است.
  • آب نرم طبیعی، حاوی غلظت کم کلسیم و منیزیم؛ بدون کلر و فلوراید

معایب آب باران

  • جمع آوری در مناطقی که میزان بارش کم است سخت است. جمع آوری آب باران برای ساکنان آپارتمان یا کسانی که در مناطق شهری پرجمعیت هستند ممکن است امکان پذیر نباشد.
  • آب باران به طور طبیعی کمی اسیدی است، اما آب جمع آوری شده در برخی مناطق ممکن است به دلیل آلودگی و باران اسیدی بسیار اسیدی باشد.

توصیه برای بهترین آب برای گیاهان آپارتمانی

ما به این موضوع پرداختیم که چرا کیفیت آب مهم است، اجزای آب که بر گیاهان تأثیر می‌گذارند و انواع مختلف آب را بررسی کردیم. اما حالا بیایید به انتخاب بهترین آب برای گیاهان آپارتمانی بپردازیم.

ما معتقدیم که آب لوله کشی برای آبیاری بیشتر گیاهان آپارتمانی مناسب است. توجه داشته باشید که اگر گیاه بیش از حد حساس باشد، یا در منطقه ای زندگی می کنید که آب لوله کشی دارای کیفیت نامناسب مانند محتوای مواد معدنی بالا یا حاوی کلر، فلوراید یا فلزات سنگین باشد، ممکن است مشکلاتی برای گیاه شما به وجود بیاورد.

پیشنهاد می‌کنیم در بیشتر موقعیت‌ها ابتدا از آب لوله‌کشی استفاده کنید و به‌ دقت هرگونه عوارض جانبی را روی گیاه خود مشاهده کنید: سوختن نوک برگ‌ها، بافت‌های نکروز، کلروز یا تجمع قابل‌ توجهی از نمک در سطح خاک که آب را دفع می‌کند، میتواند نشانه ای از کیفیت نامناسب آب باشد.

اگر اثرات نامطلوبی در رشد گیاه خود مشاهده کردید و مشکوک هستید که کیفیت آب خود دلیل این مشکل است، در صورت امکان اقداماتی را برای بهبود کیفیت آب انجام دهید یا از آب باران/آب مقطر استفاده کنید و مراقب بهبود وضعیت گیاه باشید.

سوالات رایج در مورد بهترین آب برای گیاهان آپارتمانی

چه دمایی برای آبیاری گیاهان آپارتمانی بهتر است؟
بهترین دما برای آبیاری گیاهان آپارتمانی بین 17 تا 22 درجه سانتیگراد  یا تقریباً دمای اتاق است. در این دما، آب هیچ تنش سرمایی به ریشه گیاه وارد نمی کند و همچنان حاوی مقادیر مناسبی اکسیژن محلول برای گیاهان است. قبل از استفاده، اجازه دهید آب لوله کشی چند ساعت بماند تا با دمای اتاق تنظیم شود.
آیا می توانم از آب سخت برای آبیاری گیاهان خانگی خود استفاده کنم؟
بله، می توانید از آب سخت برای آبیاری گیاهان آپارتمانی خود استفاده کنید. کلسیم و منیزیم موجود در آب سخت برای رشد گیاه مهم هستند. به طور دوره ای خاک سطحی را با استفاده از آب باران، بطری یا آب مقطر شستشو دهید تا از تجمع در سطح خاک جلوگیری شود.
اگر دستگاه سختی گیر آب داشته باشم می توانم از آب لوله کشی برای گیاهان آپارتمانی خود استفاده کنم؟
در صورت امکان استفاده از آب لوله کشی که از سختی گیر آب شما عبور نکرده است، گزینه بهتری است. اگر آب لوله کشی از طریق سختی گیر باشد، می توانید برای گیاهان آپارتمانی خود از آب لوله کشی استفاده کنید. با این حال، حاوی سطوح بالاتری از یون های سدیم است، بنابراین مهم است که گیاهان را از نظر سمیت سدیم، یا تشکیل یک "پوسته" نمک در بالای خاک بررسی کنید.
آیا استفاده از آب فلوراید در گیاهان خانگی من بی خطر است؟
بله، آب فلورایده را می توان با خیال راحت روی گیاهان آپارتمانی استفاده کرد، اما مهم است که مراقب علائم سمیت آن باشید. فلوراید مورد نیاز گیاهان نیست و می‌تواند در بافت‌ها رسوب کند و در صورت رسیدن به سطوح سمی بر فتوسنتز و تنفس تأثیر بگذارد.
آیا کلر آب لوله کشی به گیاهان آپارتمانی آسیب می رساند؟ 
برای کاهش اثرات احتمالی کلر، ظرف خود را با آب پر کنید و اجازه دهید به مدت 24 ساعت بدون پوشش بماند تا کلر به طور طبیعی از بین برود.
آیا برخی از گیاهان به کیفیت آب حساس تر هستند؟
بله، برخی از گیاهان به کیفیت آب حساسیت بیشتری دارند. نخل ها ، گیاهان عنکبوتی، گیاهان دعا خوان و دراسنا نسبت به سطوح بالای مواد معدنی، کلر و فلوراید حساس‌تر هستند.