به دلیل راه راه ها و رگه های چشم نواز این گیاهان، اغلب با نام های مستعار مانند برگ گورخری، گیاه طاووس یا گیاه مار زنگی شناخته می شوند. کالاتیا همچنین به عنوان گیاهان دعا خوان نیز نامیده می شود، نامی رایج که گونه های دیگر نیز از آن استفاده می کنند.

این گیاهان در محیط های گرمسیری رشد میکنند و تحمل دما های سرد را نخواهند داشت. مراقبت از کالاتیا ممکن است تا حدودی سخت باشد، زیرا نسبت به شرایطی که درآن رشد میکنند بسیار حساس هستند. اما هنگامی که این شرایط برآورده می شوند، نسبتاً سریع رشد می کنند و اغلب در یک سال به اندازه بالغ خود می رسند. فصل بهار بهترین فصل برای کاشت این گیاهان در گلدان جدید است.

شرایط نگهداری و مراقبت از کالاتیا

مراقبت از کالاتیا فقط به این دلیل دشوار است که این گیاهان به شرایط خاصی نیاز دارند که نباید آنها را نادیده گرفت. اما آنها در فضای باز در آب و هوای استوایی بومی خود به خوبی رشد می کنند. و اگر بتوانید آن آب و هوا را برای آنها شبیه سازی کنید، در داخل خانه نیز به خوبی رشد خواهند کرد.

کالاتیا  به عنوان گیاهان گلخانه ای نیز شهرت دارد و به راحتی می توان دلیل آن را فهمید. آنها به دمای سرد بسیار حساس هستند و زمانی که در محیط گرم و مرطوبی که اغلب گلخانه ها فراهم می کنند نگهداری می شوند بهترین رشد را دارند. اما میتوان این شرایط را در داخل خانه نیز فراهم کرد. 

نور مورد نیاز کالاتیا

در حالی که ممکن است برای یک گیاه گرمسیری غیر منطقی به نظر برسد، اما کالاتیا ها نور یا سایه فیلتر شده را ترجیح می دهند. آنها به رشد در زیر تاج درختان در کف جنگل عادت کرده اند و به همین دلیل به جای پرتوهای تند خورشید با نور فیلتر شده سازگار شده اند. بنابراین کالاتیا خود را از آفتاب مستقیم دور نگه دارید، زیرا نور بیش از حد می تواند برگ ها را بسوزاند و باعث محو شدن الگوهای زیبای آنها شود.

هنگامی که آنها را در داخل خانه پرورش می دهید، نور خورشید غیرمستقیم از یک پنجره رو به شرق، جنوب یا غرب برای آنها  کافی است. هر از گاهی گیاه خود را بچرخانید تا نور به تمام قسمت های گیاه برسد. ممکن است متوجه شوید که برگ‌های کالاتیا در طول روز حرکت می‌کنند، شب‌ها تا می‌شوند و صبح بازتر می‌شوند. این به این دلیل است که گیاه می تواند جذب نور خورشید را به حداکثر برساند.

خاک

کالاتیاها خاک لومی یا هوموسی را ترجیح می دهند که غنی از مواد آلی باشد. خاکی که pH کمی اسیدی تا خنثی داشته باشد مناسب آنها است.

آبیاری

برای حفظ رطوبت دایمی خاک کالاتیا را منظم آبیاری کنید. این گیاهان آب زیادی را دوست دارند ،اما دقت داشته باشید که نباید هیچ گاه غرقاب شوند

دما و رطوبت

گیاهان کالاتیا زمانی رشد می کنند که در دمای 70 تا 85 درجه فارنهایت نگهداری شوند. آنها می توانند افت تا 60 درجه فارنهایت را تحمل کنند اما نه کمتر.

همچنین، گیاهان کالاتیا رطوبت 50 درصد و بالاتر را ترجیح می دهند. در داخل خانه، می توانید با قرار دادن یک دستگاه مرطوب کننده در نزدیکی گیاه، سطح رطوبت را در اطراف گیاه خود افزایش دهید. همچنین می توانید ظرف گیاه را روی سینی پر از آب و سنگریزه قرار دهید و مطمئن شوید که کف گلدان با آب تماس نداشته باشد. به علاوه، تراریوم ها می توانند گزینه ای عالی برای ایجاد شرایط مرطوب باشند. شما فقط باید یکی را پیدا کنید که به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتواند برگ های پراکنده یک کالاتیا را میزبانی کند.

کوددهی

برای داشتن گیاهی زیبا و شاداب ، ماهی یکبار با یک کود مایع متعادل و با نصف قدرت کود در طول بهار، تابستان و پاییز، با پیروی از دستورالعمل‌های برچسب روی محصول، کالاتیا را کود دهی کنید. در ماه های زمستان که گیاه به طور طبیعی رشد کمتری می کند، کود دهی را متوقف کنید.

هرس

گیاهان کالاتیا به هرس منظم نیاز ندارند. تنها مراقبتی که باید در این بخش انجام دهید این است که برگ های قهوه ای و پژمرده را از از گیاه جدا کنید. و این در واقع فقط برای این است که گیاه زیبا و مرتب به نظر برسد.

تکثیر کالاتیا

تکثیر کالاتیا نه تنها راهی ارزان برای به دست آوردن یک گیاهان جدید است، بلکه به شما این امکان را می‌دهد که گیاهانی با رنگ‌ها و نقش‌های بسیار زیبا را تکثیر کنید. بهار یا تابستان به دلیل رشد خوب  این گیاه در این دوره بهترین زمان برای تکثیر کالاتیا است. موفق ترین راه برای تکثیر کالاتیا از طریق تقسیم ریشه است، اما تنها در صورتی باید این کار را انجام داد که گیاه مادر سالم و حداقل 2 سال سن داشته باشد

یک روز قبل از اینکه قصد تقسیم آن را داشته باشید، گیاه خود را آبیاری کنید، تا ریشه ها بتوانند قبل از اینکه مختل شوند، رطوبت کافی را جذب کنند.

  • گیاه را به آرامی از گلدان جدا کرده و مراقب باشید که به ریشه های آن آسیب نرسانید.
  • به آرامی ریشه ها را جدا کنید تا گیاه به دو قسمت تقسیم شود. 
  • بعد از تقسیم کالاتیا، قسمتی که از آن جدا شده است را در همان عمقی که قبلا رشد می کردند، دوباره بکارید. برای تامین رطوبت گیاه خاک را دوباره آبیاری کنید.

تعویض گلدان کالتیا

مطمئن شوید گلدانی که برای کالاتیا انتخاب میکنید سوراخ خای زهکشی مناسبی داشته باشد. علاوه بر این، گلدان سفالی بدون لعاب می تواند گلدان خوبی برای کالاتیا باشد تا رطوبت اضافی خاک از طریق دیواره های آن تبخیر شود، اگر شما جزو آن دسته هستید که تمایل به آبیاری زیاد گیاه خود دارید میتوانید از گلدان سفالی استفاده کنید.

تعویض گلدان بهتر است در بهار یا اوایل تابستان در طول فصل رشد فعال گیاه انجام شود. یک یا دو روز قبل از تعویض مجدد گلدان، کالاتیا خود را به خوبی آبیاری کنید تا استرس گیاه را کاهش دهید. به آرامی توده ریشه را از گلدان قدیمی خارج کنید و ریشه ها را تا حد امکان دست نخورده نگه دارید. و در همان عمق در گلدان جدید بکارید و اطراف آن را با خاک تازه پر کنید.

آفات رایج

از آنجایی که گیاهان کالاتیا محیط مرطوب را ترجیح می دهند، مستعد ابتلا به پشه های قارچی هستند (که در صورت وجود رطوبت رشد می کنند). آنها به طور کلی بر سلامت گیاه تأثیر نمی گذارند و با استفاده از آفت کش ها می توان آنها را از بین برد. سایر آفات رایج عبارتند از شته ها، شپشک های آردآلود، کنه های عنکبوتی و فلس. 

چگونه کالاتیا را شکوفا کنیم

گونه های کالاتیا دارای گل هایی به رنگ های بنفش، سفید یا زرد هستند که در بهار تا اواخر تابستان  ظاهر می شوند. گل ها دارای شکل لوله ای نامتقارن با سه گلبرگ و کاسبرگ هستند. و دارای رایحه ای ملایم شبیه مرکبات هستند. گیاهان زمانی که در حال شکوفه هستند به مراقبت خاصی نیاز ندارند. فقط مطمئن شوید که آنها همچنان آب، رطوبت و گرمای مناسب را دریافت می کنند.

به ندرت اتفاق می افتد که کالاتیا ها در داخل خانه شکوفا شوند.

مشکلات رایج کالاتیا

وقتی کالاتیا ها در محیطی که دوست دارند رشد کنند، مشکلات کمی دارند. اما زمانی که شرایط حتی اندکی برای آنها مناسب نباشد، ممکن است برخی مشکلات برای آنها ایجاد شود.

قهوه ای شدن نوک برگها

اگر متوجه شدید که لبه‌های برگ‌های کالاتیا قهوه‌ای یا پژمرده شده‌اند، این نشانه‌ی مطمئنی است که باید سرعت آبیاری خود را افزایش دهید. اگر وقتی انگشت خود را دو تا سه سانتیمتر در خاک فرو می برید و حس میکنید که خاک خشک است، به گیاه خود کمی آب بدهید.

زرد شدن برگها

کالاتیا ها در مورد نوع آبی که دریافت می کنند به طور شگفت انگیزی حساس هستند. آنها به چندین ماده معدنی که معمولاً در اکثر آب لوله کشی یافت می شود حساس هستند که می تواند باعث زرد شدن برگ های آنها شود. برای جلوگیری از این امر، کالاتیا خود را با آب تصفیه شده، آب باران یا آب لوله کشی که در طول شب بیرون مانده است آبیاری کنید تا کلر یا فلوراید موجود در آن تبخیر شود.

سوالات متداول
تفاوت بین کالاتیا و گیاهان دعا خوان چیست؟
در حالی که گیاه دعا یک نام رایج برای برخی از گونه های کالاتیا است، همه گونه های کالاتیا جزو گیاهان دعا خوان نیستند. گونه ای که بسیاری از مردم با شنیدن گیاه دعا خوان به آن فکر می کنند، گیاه مارانتا (Maranta leuconeura) است. برگ های آن در شب جمع می شوند (مثل دست های نماز گزار) و در روز به صورت صاف باز می شوند.
آیا کالاتیا در داخل خانه رشد می کند؟
کالاتیا ها معمولاً به عنوان گیاهان آپارتمانی نگهداری می شوند، به خصوص به این دلیل که به نور طبیعی بسیار روشن خورشید نیاز ندارند. با این حال، حفظ یک محیط گرم و مرطوب برای آنها در داخل خانه بسیار مهم است.
کالاتیا را در کدام قسمت از خانه قرار دهیم؟
گیاهان کالاتیا را در هر اتاقی که در آن پنجره ای روشن قرار دارد میتوانید نگهداری کنید. همچنین باید از قرار دادن کالاتیا درمقابل دریچه های کولر یا کنار وسایل گرمایشی خودداری کنید
گیاهان کالاتیا برای هر اتاقی که در آن یک پنجره تا حدی روشن دارید، ایده آل هستند و آنها باید خارج از خط کشش و دریچه های گرمایش/سرمایش قرار گیرند. اتاق خواب یا فضای نشیمن ممکن است محیط مناسبی را برای گیاه کالاتیا فراهم کند، اما حمام اغلب سطح رطوبت بهتری را ارائه می دهد.
آیا کالاتیا سمی است؟
همه انواع کالاتیا هم برای حیوانات خانگی و هم برای انسان غیرسمی هستند. گیاه کالاتیا برای همه حیوانات خانگی از جمله گربه، سگ، خرگوش و پرندگان بی خطر است. با این حال، برخی از حیوانات خانگی ممکن است برگ های کالاتیا را بجوند و زیبایی ظاهری آنها را از بین ببرند